Skolfrågan

Både Bt och STT har i veckan erbjudit en hel del intressant läsning!

Först och främst önskar vi friskolegruppen det största lycka till då de äntligen fått besked om att man får prövningstillstånd i kammarrätten. Nu håller vi tummar och tår för att det ska bli en rättvis bedömning och resultera i något positivt för vår by!

Våra driftiga föräldrar till barnen i skolan får även de välförtjänt uppmärksamhet! Bra jobbat! Att tomställa skolan på de grunder man framför ska definitivt ifrågasättas! Det är av största vikt att beslut som tas av politiken är genomtänkta och förankrade och när det är bristfälligt är det inte mer än rätt att man ifrågasätter.

Till slut har vi då den nyhet som kanske fick er att sätta kvällsteet i vrångstrupen. Att byalagen i söder har enats om ett förslag som lyfts mot politiken som ett Svenljungaförslag. Vi vill här ge er lite bakgrundsinformation till varför detta förslag har framtagits.

Som ni vet har skolfrågan varit en återkommande fråga under de senaste femtio åren. Detta då man efter att ha slagit ihop Högvad och Svenljunga kommun till en enda ganska omgående la fram förslaget att lägga ned Holsljunga skola. Många av er ställde sig då på barrikaderna och protesterade. Detta var starten av Holsljunga byalag.

Under förra mandatperioden var skolfrågan åter ett hett ämne och i och med detta började en del av byalagen i söder att samarbeta kring frågan. Då var det självklara målet att ha kvar alla skolor i Högvad och Kindaholm.

Det diskuterades med politiker från olika partier, det skrevs en mängd med insändare, kommunfullmäktige uppvaktades, vi syntes och hördes i olika medier. Vi trodde verkligen att vi syntes ut mot kommuninvånarna så när valresultatet kom var vi förvånade över att merparten av kommuninvånarna inte ville ha en annan slags landsbygdspolitik.

Efter detta har gruppen från byalagen fortsatt att träffas för att bevaka skolfrågan och vara byarnas språkrör mot politiken. När moderaterna med flera plötsligt la fram initiativärendet ritades kartan om rejält och vår gemensamma utgångspunkt blev att göra allt för att undvika en enda F-6-skola i den södra delen av kommunen. Vi kände starkt att vi måste få till ett förslag som majoriteten ska kunna leva med, både i Kindaholm och i Högvad, och som de flesta partier ska kunna ställa sig bakom för att i framtiden slippa dessa söndrande och tärande diskussioner.

Givetvis är detta en utgång som vi verkligen har velat undvika, men vi ser inte att politiken kommer att förändras tillräckligt och att partier plötsligt ska ändra sina åsikter i denna fråga. Ja, vi riskerar att förlora vår skola i och med detta förslag, men kanske att vi alla äntligen kan få lite ro i denna heta fråga om det kan bli ett långsiktigt beslut och relativt ok resultat.

Har ni tankar, frågor eller åsikter är ni varmt välkomna att kontakta byalagets styrelse!