Valborgsmässofirande 2008


Motivering:
Arne Terol har välvilligt ställt upp för byn och byalaget. Arne har flertal gånger lagat och målat möbler, byggt trälådor till tidningar och våren 2008 byggt ett fint förråd vid Stråvis festplats där byalaget kan förvara marknadsstånd, skyltar m.m. Arne har varit väldigt flitig liksom koltrasten. Många timmar har han lagt på snickerier, takläggning och målning av förrådet på Stråvi. Byalaget är mycket tacksamt för hans hjälpsamhet.
Vårt varmaste tack till Arne!
// Byalaget 2008.

Årets frivillig arbetare

Bakgrund:
Det är många människor som jobbar frivilligt för Holsljunga i stort och smått. Någon klipper gräs, några städar, någon bygger och lagar, någon planterar, någon röjer vid näset. Andra går på möten, skriver skrivelser, ordnar aktiviteter, sjunger och underhåller. Det är svårt att komma på alla sysslor som faktiskt utförs för att öka trivseln i samhället.
Vid byalagets styrelsemöte i april 2008 kom det fram ett förslag att byalaget bör stimulera och uppskatta dessa frivilliga arbetare. Byalaget beslutade då att utse ”Årets frivillig arbetare” en gång per år. En lämplig dag för detta är Valborg då byns folk samlas vid badplatsen för att fira vårens ankomst. Arne Terol blev den som valdes som årets ”frivillig arbetare”.

Gåvan som lämnades över var närproducerade produkter från Holsljunga med omnejd. Alla varorna inhandlades i Anitas handel.

I korgen som överlämnades fanns det:
-Ägg från Lindåsen
-Honung från Jerker, Brunnsnäs i Brunarp
-Potatissallad från Anitas Handel
-Morötter från Åh
-Grytlappar från Ulla-Britta på Gamla järnvägen (Koltrastmotiv)
-Dessutom fanns det med fyra ostar och en ostkaka från Kalvs meijeri

Vårtalare var Ann-Margreth Karlsson


Här kan du läsa Ann-Margreths tal till våren !


God kväll på er allihop!

Vad trevligt att se er här vid valborgsfirandet i Holsljunga. Först av allt vill jag tacka för äran att få tala vid ett så här högtidligt fi rande – TACK!
Jag heter Ann-Margreth Karlsson och hör numera hemma borta på Stommen där jag bor tillsammans med Erik och hans odågor till katter. Kanske har ni sett när ni åker förbi att det fi nns både blommor och lampor i fönstren – och ja, det är sedan jag kom dit som man finner sådant onödigt drällandes lite här och där.
Uppväxt är jag i Herrljunga, men under alla år så har Holsljunga betytt mycket för mig, och då är det inte Erik som har dragit, utan farmor och farfars paradis – Källebacken. Anna och Åke på Källebacken är min farmor och farfar och många är loven som vi, min syster och jag har spenderat här i Holsljunga. Så mina Holsljungarötter sitter djupt ned i myllan och det var lite som att flytta hem när jag flyttade hit.
Visst är den här årstiden härlig – våren. Solen som kommer och värmer frusna nästippar, förgyller vinterbleka kinder – det är vår för mig.
De så efterlängtade v:na som kommer svävandes över skyn. Tranor som flyttar hem till sina bekanta åkrar och skogar igen – det är vår för mig.
Allt nytt liv, ungar av alla de slag som för första gången slår upp ögonen och ser dagens ljus – det är vår för mig.
Vi byter ut vår garderob från svart och grått till pasteller och färgglada kulörer – det är vår för mig
Den så länge slumrande grönskan som bryter sig ut, gräsmattorna får färg och knoppar brister – det är vår för mig
På skolgården hörs rop och skratt, det värmer gott i ett lärarhjärta, barnen leker kull, spelar fotboll och hoppar hage – det är vår för mig.
Ute på åkrarna far bonden fram och tillbaka, plöjer, harvar, sår och framförallt sprider skit - är inte det vår för dig?
Ute i trädgårdarna fejas det för fullt. Blommor planteras ut, veden klyvs och här och där ser man gräsklippare som far fram och tillbaka. Många projekt påbörjas – det är vår för mig.
Att åka upp till Håkanhult och Skrötås och se alla ulliga, gulliga små lamm som skuttar omkring i vitsippeprydda björkbackar – det är vår för mig.
Att få ta emot den första lilla buketten med tussilago, gärna ur en liten smutsig barnahand – det är vår för mig
Hoppas att du har minst lika mycket som är vår för dig och att det också känns speciellt! För allt nytt liv och för våren – vi utbringar ett fyrfaldigt leve, hipp hipp HURRA, HURRA, HURRA, HURRA

Ann-Margreth Karlsson