Valborgsmässofirande i Holsljunga 2012

Årets Valborgsfirande lockade många besökare. Kanske till en del beroende på att, vädret visade sig från sin allra bästa sida. Nytt för i år var att, Valborgsfirandet hölls vid församlingshemmet. Det känns som detta är en tradition som Holsljungaborna vill värna om.

Kända Holsljungaprofiler lyssnar på kören, som sjöng traditionsenliga vårsånger.

Dessa herrar såg ut att trivas i solskenet.

Att ägna sig åt sång, kräver koncentration. Då blir också resultatet väldigt bra!Årets vårtalare var Inger Lindberg.
T.h. kan du läsa Ingers vårtal.


Glad vår på er allesammans och en eloge till Byalagets styrelse som håller liv i den här traditionen!

Jag har en tes att ”tiden går runt”, den är inte linjär. Solen har sin bana runt i vår vintergata. Jorden och planeterna rör sig runt solen. Vår jord snurrar runt sin egen axel. Detta är alldeles svindlande om man börjar tänka på det. Jag blir faktiskt lite yr i huvudet. Spanarna på radion säger att man behöver ha minst tre företeelser som bevisar min tes riktighet. Och det har jag ju. Men nu har jag lagt ännu ett bevis till raden. Detta med vårtal går också runt. Den tidscykeln är på ca trettio år så ni behöver inte vara rädda att se mig här igen. Fast vem vet – om 30 år är jag 90 år, jag kanske kan bli tillfrågad igen?
Jag blev fundersam och lite glad när jag för andra gången i mitt liv blev tillfrågad om jag kunde hålla vårtalet i Holsljunga. Det var ett tags funderande – förra gången var det två elever i Holsljunga skola som hjälpte mig. Vi läste dikter tillsammans. Eleverna var Martin Fransson och Susanne Hylak.
Det tog mig några dagar att tänka hur jag skulle göra - men nu står jag alltså här och skall hålla mitt tal till er och våren.

Jag nämnde det till Lasse och då sa han att det kan du ju inte göra, det är ju samma sak varje år – man skall stå och tala om hur glad man är över ljuset och blommorna. Då tänkte jag att det skall jag ju göra, för jag är glad över blommorna och ljuset. Mina barn vet hur det lät på våren hemma hos oss: ”Nu måste ni komma ut och titta – blåsipporna har kommit”. Det hör dessutom till att dessa blåsippor har precis som jag invandrat från Jämtland. Jag fick dem av min mamma en gång när hon kom ner. De gör dem lite mer speciella. I Jämtland är blåsipporna så vanliga så man får plocka hur mycket man vill, vi har dock inga mängder av vitsippor.
Som sagt jag tycker om våren med vårtecknen, men jag tillhör en grupp som absolut inte kan tänka mig att vara utan vintern, sommaren och hösten. Det finns faktiskt härliga hösttecken också: Tänk att krypa in i sitt hus och tända ljus och mysa med en god bok – det är också livskvalitet.
För mig handlar det mycket om livskvalitet att leva och bo i Holsljunga. Men det finns orosmoln som vill förminska den livskvaliteten. Att vi kan se och uppleva vårtecken är Livskvalitet. Här följer några exempel på samtida och framtida vårtecken som kan ge dig och mig livskvalitet:

* Vårtecken- Tänk att bli väckt av tranor. En fågel som jag lärt känna sen jag flyttade till Holsljunga. I mina hemtrakter var den bara omtalad.
* Vårtecken- Tänk att vi skall få uppleva en folkomröstning. Det är ett vårtecken för demokratin. Måtte vi alla ta vårt ansvar och se till att vi även framöver kan mötas i byarna söder om Svenljunga. En nedmontering och stängning är förödande för en bygd. En kommun kommer inte rikare och större ur en stängning. Jag har sett en del i mina hemtrakter.
*Framtida Vårtecken- Tänk att vi har en affär där vi kan handla och träffas. Vi måste gå man ur huse och handla i vår fina affär – annars försvinner den. Hur skall det gå för oss som kanske inte har körkort om ca 10 år? Tänk om vårt finaste vårtecken nästa år är att vi får veta att vi kommer att ha en affär i Holsljunga flera år framöver.
* Vårtecken- Tänk att sitta vid husväggen och ta en kopp kaffe redan i mars när solen värmer söderväggen. Då behöver inte jag åka någonstans.
* Framtida vårtecken - att vi är en kommun dit folk flyttar därför att vi har små och bra skolor där alla barn blir sedda. Tänk att vi har kämpat så att skolorna i söder är kvar så att unga människor vågar satsa i vår bygd. Vilket härligt vårtecken att se nya företag blomma upp därför att folk törs flytta hit till Holsljunga.
* Vårtecken – Att gå ut runt på gården och leta efter de första nässlorna och koka soppa på dem. När jag plockade nässlor igår surrade humlorna i krusbärsbusken. Det är som härlig musik. Att sedan få äta den första soppan och minnas mormors röst som sa: Ät nu barn – detta jagar bort vintern ur er!
* Ett härligt vårtecken för mig är när Lisa ringer och säger att nu har hon en biljett och kommer till Landvetter den och den dagen. Jag väntar på det vårtecknet.

Ja så har vi då samlat på några vårtecken. Tack för att ni lyssnat. Jag vill avsluta med några tänkvärda ord som jag fått av en mycket god vän:
Låt oss aldrig nå dithän
- att målet är nått
- att nyfikenheten stillats
- att frågorna tystnat
och drömmarna bleknat
Och jag lägger till:
Låt oss aldrig nå dithän att vi inte kan se vårtecken!

Ett fyrfaldigt leve för våren, den leve, HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!

Årets frivilligarbetare, utsedd av Holsljunga Byalag, blev i år Gun och Gunnar Svensson och motiveringen, som även i år var skriven på rim, löd på följande sätt.

"Att dessa gillar fotboll är inte svårt att tro
för uppe på Stråvi där verkar dom ju bo
Dom sköter ruljansen på "matta", kiosk och stuga
med en så´n klass att det till kungen skulle duga
HIF och hallen och Lucia hinns ock med
och jobb på Högelycke får aldrig något "nä"
Dom bidrar med trivsel på alla sätt och vis
ja, utan Gun och Gunnar så skulle det bli kris!
"

 

 

 

 

 

 


Något förvånade blev pristagarna, när Byalaget knackade på i bostaden, för att meddela den glada nyheten. >>>