Valborgsmässofirande i Holsljunga 2011

Årets Valborgsfirande lockade en tapper skara i det lite kylslagna och soliga vårvädret nere vid Holsljunga Camping. Om man tittade noga kunde man även se en del "utsocknes" och gamla Holsljungabor i förskingringen. Känns bra att de vill ta del av Holsljungabornas traditioner.

Här kan vi se en del av "huvudkören" som tog ton och ledde oss genom vårsångerna som även i år sjöngs som allsång.


Årets vårtalare var Torbjörn Edebol. Det var meningen att Tobjörn redan förra året skulle vårtalat, men blev då sjuk och kunde inte delta. När han i år kunde hjälpa oss med vårtalet, blev vi väldigt glada! Här följer vårtalet.


Det visslar en bondtrygg stare
Det skymtar en räv över mon
Det hoppar en jagad hare-
Jag trampar en mask med skon.
Jag blev väckt av liv som larmar-
Jag har vaknat i vårens armar…


Så kan vi med Dan Andersson beskriva vårens plötsliga ankomst efter en lång och tung vinter. Med den senaste tidens värmebölja och explosionen av Liv är det som att ha vaknat i vårens armar…

Vi gläder oss åt alla synliga vårtecken, men jag tänkte stanna inför alla osynliga vårtecken – alla de som finns under våra skosulor… Stefan Edman berättar att under en normalstor fotsula finns rakt under oss i jordlagren 120000 småkryp: 100000 rundmaskar, 19000 kvalster (ett slags spindeldjur), 1500 hoppstjärtar, 400 småringmaskar, 20 mygg- och fluglarver, 20 trevfotingar, 15 skalbaggar, 10 spindlar och en och annan daggmask… Så återstår alla mirkoorganismer, en enda knivsudd fruktbar jord kan rymma dubbelt så många bakterier som det finns människor på jorden, alltså mer än 12 miljarder. Sjungande starar och spirande björklöv – våren är ännu större. Låt oss inte glömma alla de kryp som vi inte ser, men som ger sig själva för att vi skall ha det bra, fungera väl. Du och jag skulle inte kunna böja ryggen eller kröka ett finger om det inte vore för markens alla tjänsteandar som omvandlar mullens basmat åt växter, djur och människor. Kroppens sockerbränsle är ursprungligen tillverkat av de gröna växterna som är beroende av mullens bakterier och de småkryp jag nämnt…

Visst är det märkligt! För två månader sedan åkte jag långfärdsskridskor över Holsjön -då på ett istäcke på 60 cm. Nu glittrar böljan blå och om en kort tid kan vi bada här längs stranden. Varje vattenmolekyl vet liksom vartenda småkryp sin uppgift -att sörja för helheten och offra sig för den helheten…Älgkon förser skogen med en, två eller tre nya kalvar, haren får upp till tre kullar med maximalt fem harpaltar i varje kull -så bidrar de olika arterna till den stora reproduktionen -allt syftar till att säkra avkomma och förse den med näring och skydd.

Vårlandskapet är en enda stor frukostbuffe för de olika arterna och snår, buskage, gräs och träd ger skydd… Människan är en del i helheten -men förutom skydd och näring, söker hon mening. Helgonet Valborg på 700-talet som gav namn åt den här helgen -hon var engelska kungadotter och känd för sin klokhet och hängivenhet. Hon förestod ett dubbelkloster i Heidelheim, Sydtyskland… Hon påminner oss om att livet är stort, livet är kort, livet är rikt och just därför gäller det att ta vara på det med maximal klokhet och hängivenhet. Den klokheten och hängivenheten önskar vi vår konung Carl XVI Gustav och hans hov, prins William och Kate Middelton som igår under stor yra byggde gemensamt äktenskapsbo. Vi önskar varandra den klokheten och hängivenheten så att vi inte skadar utan stöder livets helhet och tjänar den i glädje. Ja, vi hälsar Valborg och våren med ett fyrfaldigt leve:
Hurra, hurra, hurra, hurra!

 

 

 

Årets frivilligarbetare, utsedd av Holsljunga Byalag, blev i år
Leif Johansson och motiveringen, som i år var skriven på rim,
var den som följer.

Blixtar och dunder
tekniska under!
Här har ni mannen som kan IT som få,
om man kör fast är det rätt man att nå.
Han går med sin kamera i högsta hugg
och knäpper en bild medan han ler i mjugg.
HBK, HIF - han hjälper alla
och Spegeln blir "läcker" över en fralla.
Holsljungas hemsida sköter han snyggt,
med Leif till vår hjälp känns det verkligen tryggt.


Pristagaren ses här med Lisbeth Andersson
och Anna-Karin Lindgårde-Ivarsson från Byalaget

De som inte deltog aktivt i sången, njöt av alla andras goda kunskaper i sångens ädla konst.
Stora och små, alla njöt vi av vårsolen. Intensivt lyssnande till årets vårtal. Nåja, inte alla kanske ...