Valborgsmässofirande 2009


En stor skara Holsljungabor hade mött upp nere vid Campingen för att fira Valborg. Dock utan eld, med tanke på att det var så torrt i markerna.
Årets frivillig arbetare

Bakgrund:
Det är många människor som jobbar frivilligt för Holsljunga i stort och smått. Någon klipper gräs, några städar, någon bygger och lagar, någon planterar, någon röjer vid näset. Andra går på möten, skriver skrivelser, ordnar aktiviteter, sjunger och underhåller. Det är svårt att komma på alla sysslor som faktiskt utförs för att öka trivseln i samhället.
Vid byalagets styrelsemöte i april 2008 kom det fram ett förslag att byalaget bör stimulera och uppskatta dessa frivilliga arbetare. Byalaget beslutade då att utse ”Årets frivillig arbetare” en gång per år. En lämplig dag för detta är Valborg då byns folk samlas vid badplatsen för att fira vårens ankomst.

Gåvan som lämnades över var närproducerade produkter från Holsljunga med omnejd. Alla varorna inhandlades i Anitas handel.

I korgen som överlämnades fanns det:
- Ägg från Lindåsen
- Potatis Sven i Åh
- Grytlappar Ulla-Britta Backfisch
- Ostar Tranebäcks i Kalv
- Honung Bo Lundberg i Åh
- Ostkaka Tranebäcks i Kalv
- Blåbärssylt från Joarsbo
- Potatissallad från Anitas Handel
- Grillade rev från Anitas Handel
- samt kex till ostarna, inhandlade hos Anitas Handel


Året pristagare blev "Hustomtarna på Näset". Bakom namnet finns Inga-Lill & Alf Jonsson samt Anders & Birgitta Bergsten
"Hej i solen! Jag heter Lisbeth Andersson och bor här nere i Kyrkbyn tillsammans med Klas och Kalle. Jag är uppvuxen i Sexdrega, men flyttade hit från Borås för snart tre år sedan, eftersom Klas inte var "flyttbar". Inte mig emot - Holsljunga är en liten pärla till by och att trivas här är inte svårt.
Mitt tidigaste minne av Holsljunga - ja, mamma säger iochförsig att jag lyckats låsa in mig på en toalett här nere när jag var liten, men det har jag INGET minne av.. MITT tidigaste minne är när jag i högstadieåldern cyklade med en kompis till hennes morföräldrars stuga i Tommared. Sedan var steget inte långt att cykla vidare till Holsljunga, där vi hälsade på våra klasskompisar: Åsa och Ann. Hur det nu blev stod alla tre inom kort runt mig med varsin sax. Ivrigt påhejade av mig var det ny frisyr på gång...eller snarare tre olika frisyrer.. Kanske blev min frivilliga insats tillsammans med pappa Tages klippstuga i tvättstugan inkörsporten för Åsa, som sedemera blev frisör?! Att vara hemma med Kalle på heltid är fantastiskt på många sätt - inte minst för att jag verkligen har kunnat följa vårens efterlängtade ankomst steg för steg. Jag har suttit nedsjunken i soffan och sett lönnen utanför gå från grå och trist till grön och skön medan Kalle förnöjd ätit sig mätt. Lycka dubbelt upp!Nu står jag här för att dela med mig av mina vårkänslor.Katten rullar sig i gruset - det som alldeles nyss varit fruset.
Tussilagon syns neri diket. Man sitter ute med filt på fiket.
Träden hörs susa i vinden. Fräknar kikar fram på bleka kinden.
Att blunda i solvägg är skönt. Knoppar exploderar och allt blir grönt.
Gräsmattan städas med kratta. Det känns med ens lättare att skratta.
I det blå hörs fåglarnas sång. Trädgårdsgrillen tas fram och sätts igång.
Skönare ute än inne. Premiär för iskall glass på pinne.
Spridning av gödsel från korna. Det behövs inga strumpor i skorna.
Fjärilen leker i gräset. Det är lummigt och vackert på Näset.
Uppå taken byts det tegel. Holsjön ligger blank såsom en spegel.
Kvällen blir ljusare igen. Kanske spirar kärleken till en vän...Vi är så glada över att Du är här - ett fyrfaldigt leve för Våren:
HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!"

En som vanligt mycket engagerad körledare, Lena i Fågelvik !