Dagen då Daniel Alling kom till byn ...
I höstmörkret den 24 november 2014 kunde 130 personer från runtomkring samhället samlas i en fullsatt kyrka för att lyssna på utrikeskorrespondent Daniel Alling som höll en föreläsning om hur det är att vara utrikeskorrespondent, stressen som jobbet innehåller, hur världshistorien ofta spelar en otrolig roll för hur politiken drivs i nutid, och händelser som har präglat hans liv. Föreläsningens lockande titel var "Från Obama till Merkel" och redan där skapades diskussion och nyfikenhet inför kvällens föreläsning. Under dagen då föreläsningen ägde rum utlöste det ena problemet det andra, först var det problem med den projektor som var tilltänkt att använda, även en ljudkabel som glappade. Men med lite hjälp utav Erik Liljekvist (Numera känd som byns IT-tekniker) kunde problemen lösas och föreläsningen kunde starta utan tekniska handikapp.

Daniels relation till Holsljunga
Daniel började med att berätta om sin relation till Holsljunga och hur han spenderade hela somrarna från det att han fyllde 3 till det att han var 20 år i Holsljunga på Hede. Vi fick en nostalgisk tillbakablick där han berättade om hur han brukade vara uppe på Holsljungas IP och iaktta de lokala fotbollsspelarna, om hur han brukade spela tennismatcher mot sina bröder och han
kunde konstatera hur synd det var att just denna tennisplan numera är nedgången.
Om hans morfar, som var präst i samhället under många år, samt hur han växte upp utan tillgång till TV, därav blev det mycket radiolyssnande. Han fascinerades över hur hela världen kunde rapporteras genom radion. Och det var en bidragande faktor till att han ville jobba med radio. Det kombinerat med ett stort idrottsintresse gjorde att han senare började jobba inom Sveriges radio på radiosporten, för att senare övergå till att bli korrespondent för Sveriges Radio.

Ljudklipp som speglar en tydlig bild.
Han spelade upp ett så kallat "rått klipp" (ett ljudklipp som inte ännu redigerats) där ett otaligt nummer felsägningar ägde rum, för att beskriva hur otroligt stressigt yrket kan vara ibland.
Även ett klipp från den 4 november 2008 i Chicago då han bevakade valet i USA då Obama kunde deklareras som ny president i USA. Under det ljudklippet intervjuade han 2 amerikanska ungdomar, som förklarade att:
- "Det är underbart att vara ett barn i USA just nu."

Samtidigt som intervjun hölls försökte han betona storheten i att just Obama blivit vald till president
- Den första afroamerikanska presidenten i USA genom tiderna!

Men han kunde samtidigt inte sluta oroa sig för att linjen till Sverige eventuellt skulle bryta,
- Något som absolut inte får inträffa under en sådan rapportering!
.
.En fullsatt Holsljunga kyrka väntade på Daniel Alling

Det största som Daniel rapporterat från
.
Många tror kanske att presidentvalet 2008 var det största för Daniel att rapportera ifrån, men det som var absolut störst var Finanskrisen som startade med att Leeman Bank gick i konkurs. Anledningen till att det är det största han rapporterat från är att det är en händelse som faktiskt målade om hela världsbilden. Det var något alldeles särskilt.

Världsledande politiker med en otrolig historia!
Olika möten med olika personer som spelar en stor roll inom världspolitiken har betytt oerhört mycket. Möten med svåråtkomliga personer såsom Obama och Merkel har han fått uppleva, och det är händelser som har präglat hans liv.
Han berättade om hur otroligt Angela Merkel ansåg det vara att hon år 2005 blev förbundskansler, och fortfarande är år 2014. Om någon hade påstått det 25 år tidigare då Berlinmuren föll, hade hon bara skrattat åt personen i fråga, och bett om att denne skulle spärras in -Så ofattbart var det i hennes mening. Hur Obama kom som en outsider, skrällde och vann, då Hillary Clinton var storfavorit inför valet 2008. Hur Obama lyckades vinna ett delval i Iowa ett år tidigare som skulle spela en avgörande roll i att han senare vann valet. I Daniels ögon var det just det delvalet som överhuvudtaget gjorde det möjligt för Obama att driva igenom sin valkampanj och vinna valet.

Olika länders historia spelar en avgörande roll!
Något som är oerhört viktigt inom yrket när man rapporterar från ett annat land är att förstå hur människorna i landet tänker, vad de har för värderingar. För att förstå invånarna måste man vara införstådd med de djupt inrotade historiska inslagen som infinner sig i ett land. Daniel berättar om hur han i största möjliga mån brukar ta sig tid till att sätta sig ner och diskutera samhällsfrågor med invånare där han befinner sig, för att bilda sig en uppfattning om hur man tycker och tänker i olika frågor. Tid som ofta är svår att finna. T.ex. de vapenlagar som infinner sig i Amerika kan vara väldigt svårt för en Europe att förstå, när vi hör om t.ex. skolskjutningar och andra hemska tragedier. Men det är något som begrundar sig långt tillbaka i landets historia. Vad det än kan handla om måste man förstå de drivkrafter som infinner sig i ett visst land. Ett annat exempel där historian spelar en avgörande roll är t.ex. relationen mellan Tyskland och Ryssland, där Merkel genom studier bodde i Moskva lärde sig flytande ryska, och Putin kan flytande tyska. Förutom språket förstår de varandra ganska bra genom ländernas starka historiska bakgrund och därför spelar t.ex. Merkel en väldigt stor roll i den nuvarande konflikten som inträffat mellan Ryssland och Ukraina. Man tror ofta att det är väst och då genom Obama som spelar den avgörande rollen i alla konflikter, men i just det här fallet spelar Merkel en större roll, då hon som ovan beskrivet är på en helt annan nivå av förståelse för Putin och hans land, och historia.
Daniel ger oss inblick i hans syn på varför Merkel är en så framstående ledare, framförallt är hon noggrann med att inte delge visioner som sträcker sig över kanske 20 år, utan tar alltid små steg i rätt riktning. Med tanke på hennes vetenskapliga bakgrund som doktor i fysik är hon rationell och håller sig till fakta. Men även att hon är oerhört försiktig med sina uttalanden. Daniel påstår sig inte minnas ett enda verbalt misstag från Merkels sida.
Hon har även en stark tro om att ett land kan ändras, om att människor kan ändras. Att man ska komma ihåg den tragedi som utspelades i Tyskland under andra världskriget, och allt ont det gjort. Men samtidigt måste man tro på förändring.

Anekdoter
När Daniel ska rapportera något, som är av stor vikt, är det inte alltid han själv uppfattar vad det är han får uppleva just i den stunden. Utan det är först senare han kan greppa om större inslag som hände, och kan oftast inte innan långt efteråt glädjas åt det. Något som blev humoristiskt återgett under föreläsningen var bl.a. en intervju som hölls mellan Daniel Alling & Zlatan Ibrahimovic under EM 2004 efter att Sverige hade gjort en av de bättre prestationerna någonsin som landslag. Zlatan var uppenbart sur på Daniel p.g.a en intervju som ägde rum dagen före. Och när Daniel frågade varför Zlatan var så sur trots landslagets prestation var hans respons:
- Just för att jag pratar med dig. En annan intervju som vi fick ta del utav var mellan Henrik "Henke" Larsson och Daniel, där Daniel ställde en fråga för att få Henke att svara lite mer omfattande på någon fråga. Det var efter en 4-0 vinst och Daniel frågade:
- "Var försvararna ens närvarande under matchen Henke?"
Varpå Henke tyckte att det var en otroligt dumt ställd fråga och blev irriterad, och köpte inte alls att Daniel bara försökte se humoristiskt på det som hände.

..
: Holsljunga Byalag tackade Daniel Alling för ett mycket trevligt föredrag

Föreläsningen avrundades ...
... genom att publiken fick ställa frågor, och sedan avslutade vi med att tacka Daniel med applåder och blomster delades ut. Det var väldigt intressant information att få ta del utav och för det tackar vi Daniel Alling för att han tog sig tid till att föreläsa i Holsljunga utav alla ställen.


/Jonas Bengtsson