Fiskdamm

Glöggstation


Tomte på Näset
Holsljunga tomtepromenad, 3 dec 2005

Jag är lite osäker på vilket år vi startade med tomtepromenaden, men det är minst 7 år sedan. Första året kom nog inte mer än omkring 25 startande, men det var vi otroligt nöjda med och såg det mer som en liten reklam för 4H, än en inkomstkälla. Det gör vi fortfarande och håller det låga startpriset 10 kr. Detta för att så många som möjligt ska ha möjlighet att gå och det ska inte bli en för stor avgift för en stor familj. Från början bjöd vi på glögg och korv utmed stigen och hade en tomte som delade ut julklappar och våra 4H-ungdomar och 4H-barn delade ut godis de bakat på ett klubbmöte.

För ett par år sedan anmälde LRF sitt intresse att vara med på ett hörn. Ett oerhört välkommet erbjudande eftersom det tar mycket kraft och tid att anordna något sånt här. Byalaget blev också intresserade och även Hemmetföreningen. LRF håller nu i en korvförsäljning och brukar ha skiljefrågan, byalaget bjuder på glögg och brukar ge ett litet ekonomiskt bidrag till 4H, så vi till exempel kan köpa in marschaller. Hemmetföreningen höll i år för första gången caféet på campingen öppet och starten hölls därinne för andra året i rad. Tack vare att många föreningar hjälps åt är det lättare att hålla kvalité på promenaden, då kan man lägga massor av kraft på den lilla del man är ansvarig för. Vi i 4H har för andra året i rad nu anordnat en pimpeldamm. Inte dåliga abborrar och gäddor man får i den vill jag lova! Och så ser vi till att tala om för tomten att det är många snälla barn ute i skogen denna eftermiddag så att han tar sig tid att titta förbi. Vi brukar också dikta ihop lite frågor som de startande får brottas med under promenaden. Marschaller fixar vi också och utplacering av dessa, det går åt några stycken om det ska räcka näset runt!

I år slog vi alla rekord! Det var ungefär 160 startande mot de senaste årens ungefär 80 startande. Otroligt kul! Det blev brått när fler godispåsar var tvungna att göras och att tomten varit förutseende nog att ta med sig paket så det räckte!

Vi i 4H hoppas på massor av år av gott samarbete med andra intresserade föreningar! Det är föreningslivet som får landsbygden att leva. Tack alla som drog sitt strå till stacken för att göra en så bra tomtepromenad!

/Lisa Hedin, ordförande Holsljunga


 


© www.holsljunga.com 2005 -